Demam raye dh bmula.. tgh start kumpul resepi2 yg confirm kalu try jadik. Teringat plak satu resepi cornflakes bmadu yang Makmah selalu buat utk buat jual dulu. Dulu kalu cuti, selalu tolong dia masukkan dlm cup & susun dlm botol. Mmg sedap & sgt senang nk buat. Kengkadang x paham jugak.. resepi semudah ni pun ader gak org nk tempah. Well.. mmg leceh skit laa, esp nk kene masukkan dlm paper cup tuh. Tp.. kalu ada masa, mmg x der masaalah.
Cornflakes Golden Syrup
Bahan-bahan
2 kotak besar Nestle Cornflakes
1 tin kecil Golden Syrup (450 gram)
3/4 (dr 250gram) Buttercup
1 sudu milo
badam hancur/lain2 kekacang (optional)
paper cup kecil (secukupnya)
Cara-cara
1. Cairkan butter dlm kuali dgn api sederhana.
2. Masukkan golden syrup (kalu x suka manis, boleh kurangkn). Kacau sampai mendidih.
3. Taburkan milo. Kacau rata.
4. Padamkan api. Masukkan cornflakes dan kekacang sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
5. Masukkan ke dalam paper cup.
Note:
Guna Nestle Cornflakes tu sbb dia punye flakes tuh tebal & shape dia cantik berbanding dgn jenama lain. So.. bila susun dlm cup tuh cantik la jdnye. Lg satu.. kalu nk letak kekacang, make sure dh siap sangai (means dh masak la). Nnt mentah lak kekacang tuh. Utk letak dlm paper cup, lebih mudah kalu adunan tuh masih panas, sbb kalu dh sjuk nnt melekat2 susah nk susun. Lebih mudah kalu masukkan dlm rice cooker.. so kalu dh sejuk, tekan jer rice cooking mode tuh (tp kejap je tau, sekadar utk leraikan flakes tuh.. nnt hangit la pulak). Resepi nih.. kalu pas raye x abis lg, boleh buat breakfast. Mkn ngan susu segar... mmmm.. yummy ;)
No comments:
Post a Comment